Prečo kvások

V čom je ukryté tajomstvo?

Kvások alebo droždie?

Určite kvások, pretože má pre naše zdravie samé plusy: nezaťažuje náš tráviaci systém, odkysľuje organizmus, je úplne bez chémie, pečivo z neho výborne chutí a dokonale vonia.  Keď raz ochutnáš kváskový chlieb, už nebudeš chcieť iný.  A domáci chlieb je domáci chlieb, to už dobre vedeli naši predkovia, rovnako ako príslovie ,,Na chleba sa ťažko robí". A je to pravda, pretože iba jeden chlieb pre vás s láskou pripravujem min. 24 hodnín. Nemusím však chodiť na pole a pestovať obilniny a tiež ich nemusím zbierať a spracovať. Naozaj, kedysi to mali ľudia veľmi ťažké. Preto, nevyhadzujeme ani omrvinku.

Čo sú kvasnice?

Laicky povedané: tiež sú druhom kypridla, ktorý naplní cesto bublinami (oxid uhličitý). Rozdiel oproti kvásku je však veľký. Kvasnice sú totiž len jedným druhom baktérií - kvasinky. Kedysi sa kvasnice vyrábali inak, no v súčasnosti sa vyrábajú z melasy, čo je odpadový materiál pri výrobe cukru. Cieľom kvasníc je prebublať cesto v čo najrýchlejšom čase: trvá im to asi 10-krát rýchlejšie ako pri použití kvásku. Bohužiaľ, je to na úkor chuti a nutričnej hodnoty pečiva. Navyše, to, čo sa "ušetrí" na čase, sa musí následne, najmä v pekárenskom priemysle, nahrádzať umelými prípravkami. Zrejme nemusím vravieť, aké to má následky na náš tráviaci mechanizmus. S použitím kvasníc nedosiahneme vyššie spomínané benefity, ako s použitím bakteriálne rôznorodého kvásku. Pri používaní kvasníc musíte, na rozdiel od kvásku, použiť aj cukor.

Čo to kvások vlastne je?

Pekári ho radi nazývajú "divoké kvasnice". Kvások je zložený len z múky a vody. Je to živý organizmus niekoľkých stoviek až miliónov baktérií asi štyridsiatich druhov. Baktérie sa však v kvásku neobjavia len tak. Sú prirodzene prítomné v zrne a následne "uspané" v múke a taktiež sa nachádzajú aj v okolitom vzduchu. Keď múku v kvásku zalejeme vodou, dodáme jej tým hydratáciu a prebudíme baktérie k životu. Na to, aby boli dostatočne namnožené a vedeli prekypriť múku na celý bochník chleba, je potrebné si kvások vypestovať. Dobrý silný kvások získate asi za 14 dní

8 faktov, prečo konzumovať kvások, a prečo vám vaše telo poďakuje.

  • Nezaťažuje naše trávenie: Baktérie v kvásku rozkladajú zložitú štruktúru lepku, ktorá je pre črevá nestráviteľná a dráždi ich. Vďaka kvásku je lepok rozložený do jednoduchších väzieb a prejde črevami bez toho, aby nám uškodil.
  • Rozkladá kyselinu fytovú: Kyselina fytová je obsiahnutá v obale zrna. Vyskytuje sa teda v celozrnných múkach. Blokuje vstrebávanie dôležitých minerálov- vápnika, železa, horčíku, medi a zinku. Kvások kyselinu fytovú rozkladá, a tým umožňuje vstrebávanie dôležitých minerálov.
  • Odkysľuje organizmus: Kvások pôsobí v našom organizme zásadotvorne. Pre nás to znamená koniec pálenia záhy po konzumácii chleba, pečiva či koláčov upečených pomocou kvásku.
  • Má nižší glykemický index: Hladina cukru v krvi po zjedení kváskových produktov nestúpne tak rapídne, vďaka čomu nepociťujeme "vlčí hlad" a na zasýtenie potrebujeme menšie množstvo.
  • Nenadúva: Častý problém pri konzumácií čerstvého pečiva je nadúvanie. U kváskových produktoch to nehrozí. Život baktérií prítomných v kvásku definitívne končí pri 50-60 stupňoch, čo nastáva v prvej polovici pečenia.
  • Zlepšuje stav alergií, ekzémov i akné: Svojím zložením kvások pomáha upraviť rovnováhu v našich črevách, zbavuje nás toxínov a upravuje peristaltiku čriev, čo sa prejaví i na stave našej pokožky.
  • Podporuje imunitu: Imunita je uložená v črevách. Ak máme ich funkciu narušenú nevhodnou stravou, v kombinácii so stresom či nedostatkom spánku sme náchylnejší na ochorenia a infekty. Tým, že kvások nezaťažuje naše črevá, pomáha aj imunite.
  • Je úplne bez chémie: Na to, aby sme upiekli kváskový chlieb, nám v podstate stačia tri veci: múka, voda a soľ. Žiadne aditívne a konzervačné látky, ktoré sa pridávajú do bežných chlebov v supermarketoch, netreba. Kvások totižto produkuje kyselinu mliečnu, ktorá chlieb prirodzene konzervuje. Preto kváskový chlieb vydrží aj sedem dní mäkký a chutný aj bez toho, aby sme doň pridali rôzne zdraviu škodlivé umelé prídavné látky. Práve kyselina mliečna je dôvodom, prečo kváskové chleby a pečivá nikdy nesplesnivejú. Postupne len stvrdnú, ale nikdy neplesnivejú.



© 2017 Kvásky z lásky, Bitarová 256, 010 04 Žilina. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky